Ротаметри

РАЗХОДОМЕРИ С ПРОМЕНЛИВО СЕЧЕНИЕ (РОТАМЕТРИ) KOBOLD KDF/KDG-2

Ротаметрите за нисък дебит, модели KDF и KDG за течности и газове работят на принципа на окачен поплавък – монтажната позиция е вертикална и посоката на потока е отдолу нагоре. Разходомерите с променливо сечение от КOBOLD са проектирани като прости и икономични измервателни системи -поплавъкът е топка, а индикационната точка е горният ръб на топката. Стандартно е монтиран иглен клапан.

Измервателен обхват:
0.25 – 2.5 … 16 – 160 l/h вода
0.5 – 5 Nl/h … 500 – 5000 Nl/h въздух
Позиция на монтаж: вертикално, поток отдолу

Присъединяване: ¼“ NPT, G ¼ женска резба, дюза за маркуч 8 mm
Материали (в контакт със средата):

Фитинг: неръждаема стомана 1.4401
Измервателна тръба: боросиликатно стъкло
Спирач на поплавък: PTFE
Поплавък: неръждаема стомана 1.4404
Уплътнение: FPM, опция FFKM
Стебло на клапана: неръждаема стомана 1.4404
Седло на клапана: PTFE 25%C (въглеродна нишка)

Дюза за маркуч: полиамид
pmax: 16 bar
tmax: 100°C
Точност: ±2.5% qG = 50%

Повтаряемост: ±1.0% FS
(регулатор за диференциално налягане):  ±1.5%/2.5% FS

Крайни превключватели (опция): крайни превключватели тип пръстен, ел. свързване чрез 2м кабел или съединителна електрическа кутия, ел. характеристики по DIN 19234 (NAMUR). За управлението на крайните превключватели са необходими изолационни превключващи усилватели (вж. брошура с аксесоари)

Регулатори на диференциално налягане (опция): подходящи за поддържането на постоянен поток на течности и газове в тръби, регулаторите са произведени от неръждаема стомана с интегрирана мембрана от FPM или PTFE и противовесен клапан от неръждаема стомана. Мембраната на регулатора е в баланс когато наляганията от двете страни са еднакви. Налягането на входа зависи от налягането на средата. Налягането на изхода зависи от загубата на налягане в контролния вентил на ротаметъра. При промяна на налягането от едната страна се извършва компенсация на налягането по интегрирания диафрагмен клапан, който поддържа зададения поток константен. Версията за газове за постоянно налягане срещу потока (upstream) e “valve up” а за постоянно налягане по потока (downstream) е “valve down”. За течности позицията на клапана няма значение за функционирането на ротаметъра.

Важно! Регулаторът може да контролира флуктуациите в налягането само на входа или изхода. Налягането от другата страна трябва да бъде стабилно. Минимална разлика в налягането между входа и изхода: 350mbar. Максимален натиск върху мембраната при натиск от едната страна: 7 bar. Вариантите са upstream (срещу потока) регулатор на налягането (KDF-/KDG-…E, F), downstream (по потока) регулатор на налягането (KDF-/KDG-…A, B)

Други опции: ATEX (от подразделението на Kobold – Heinrichs, модел K12)